Blanding av prøveglass etter tapping - Er vi bevisste nok?

 

Forfatter: Catherine Pettersen - Markeds- og supportansvarlig / Helsesekretær

Basislære kontra praksis

Å blande rør rett etter fylling er basislære i bioingeniør- så vel som helsesekretærutdanningen. Likevel er min erfaring som helsesekretær og som pasient at «umiddelbar» blanding praktiseres ulikt. Det er ikke sjeldent at rør legges rett på benken mens de andre rør fylles og ingen blanding skjer før pasienten har fått på plaster og i ferd med å forlate laboratoriet.
Antagelig har ulike faktorer som tidspress, ulik opplæring og lokale rutiner innvirkning på den enkeltes praksis.

Men hvor mye blanding er egentlig nok og hvor «umiddelbart nok» må rørene blandes?
Er det forskjellige krav for de ulike type rør? Hva er så konsekvens av dårlig blanding for hver type rør?

Både Fürst med sitt hefte Gode rutiner ved prøvetaking , OUS med sin eHåndbok og helsebiblioteket.no beskriver venøs prøvetaking i detaljer, men de har ulike tall på blanding av de ulike glass. Det står heller ikke konkret om hva som regnes som én blandingssyklus og hvordan man utfører blandingen effektivt når det tas flere glass av samme pasient.


For å få helt klare råd, har jeg spurt to av de største leverandører av prøveglass i Norge om hvilke blandeprosedyrer de anbefaler:
- Med-Kjemi AS ved produktansvarlig Vivi-Ann Tennfjord – leverandør av Vacuette-rør
- BD - Becton Dickinson ved Account Manager Maria Akselsen – leverandør av Vacutainer-rør

 

Hvordan blande rør på korrekt vis?

Ifølge produktansvarlig Vivi-Ann Tennfjord (Med-Kjemi AS) er det viktig å utføre selve blandingen korrekt:

- Når man blander røret skal det vendes frem og tilbake – dette tilsvarer 1 gang. Man skal så gjenta dette 4-10 ganger, avhengig av type rør som skal blandes, uttaler hun.

På spørsmålet om når skal blandingen konkret foretas, svarer Vivi-Ann følgende:
«Blandingen skal skje rett etter at røret er tatt ut fra holderen, men dersom det skal tas flere rør, kan man blande noen ganger og deretter fortsette blandingen mens det neste røret fylles.»
Hun legger også til «Man skal IKKE legge fra seg rørene og vente med blandingen til etter at pasienten er tapet».

Fra BD ved Maria Akselsen, lyder samme anbefaling, rør skal blandes umiddelbart etter at de er fylt. I pakningsvedlegget for BD Vacutainer-rør er det tydelig spesifisert under punkt 13 i Teknikk for venepunksjon - Generelle instruksjoner at ferdig fylte rør blandes mens et annet rør fylles. Én blanding er også beskrevet som vending opp-ned og tilbake til opp-posisjon. 

 

Ulike rør - ulikt krav for blanding

De ulike rørtilsetninger og selve analysetypen gir ulike krav til blanding.

Med-Kjemi AS opplyser om ulik blanding avhengig av rør, der koagulasjonsrør (bl.a. natriumcitrat) krever minst blanding 4-5 ganger, mens Glukose FC-mix-rør krever hele 10 ganger. De andre glassene krever blanding 5-10 ganger. Referer til pakningsvedlegget for Vacuette-rør for oversikten, under avsnittet Sentrifugering.

SR-senknings-rør, med sin spesielt lange og tynne utforming og med relativt mye flytende tilsetning krever en langsom og nøye blanding. Luftboblen skal bevege seg fra den ene enden av glasset til den andre når man blander korrekt. Med-Kjemi AS henviser til pakningsvedlegg for ESR-rør, avsnitt Prosedyrer, for korrekt blanding av senkningsrør.

For BD Vacutainer rør er det anbefalt lignende blanding, med 3-4 ganger for Na-Cit rør, 5-6 ganger for serumrør og 8-10 for alle de andre rørene. Se BDs oversikt Specimen handling - Order of draw

Hvilke konsekvenser kan det bli av dårlig eller for sen blanding?

Med-Kjemi AS ved Vivi-Ann Tennfjord opplyser om at dårlig eller sen blanding av rør kan gi preanalytiske feil for alle typer glass. For glassene som er avhengig av koagulasjonshemming (citrat, glukose, EDTA, heparin, senkning) kan det føre til dannelse av koagler.

BD oppgir samme risiko for koagulering med for lite eller for sen blanding ved citrat, EDTA, SR og Li-Hep rør. De mener at risikoen for preanalystiske feil ikke er like stor for serumrør om blanding er litt sen, men at det skal blandes godt med nok vending (8-10) slik at koagulasjonaktivatoren blir godt blandet med blodet og sikrer korrekt koagulasjon.

Med-Kjemi AS minner også om at når det gjelder serumrør er det viktig å huske å la disse stå i minimum 30 minutter (og maks 2 timer) før sentrifugering, for å sikre bra nok koagulering.

EDTA-rør og hematologiske prøver – stor risiko for feilkilde

Som leverandør av celleteller og leukocytteller er vi i Triolab spesielt opptatt av preanalytisk feilkilder på hematologiske prøver. For lite blanding av EDTA-rør resulterer i koagler i prøven og det kan være en stor feilkilde for analysering av hematologisk status. Selv koagler man ikke ser kan resultere i feil prøvesvar.

Siden koagler vil ha en større konsentrasjon av blodlegemer vil den flytende andelen av prøven ha mindre konsentrasjon av blodlegemer enn hos pasienten.
Det lille prøvevolumet (< 20 µl) som da aspireres i instrumentet vil ikke reflektere den reelle konsentrasjonen hos pasienten.

I tillegg, kan små koagler potensielt tette igjen aspirasjonsnålen på celletelleren.

Dette gjelder også EDTA-rør som sendes til samarbeidende laboratorie for hematologisk analyse.

Noklus-artikkelen i fagtidsskriftet Helsesekretæren fra 2016 https://www.noklus.no/media/syun3p5w/helsesekretaren-nr-5-2016_celleteller.pdf nevner også at for lite blanding både ved prøvetaking og før analysering er en vanlig feilkilde på en celleteller.

 

Mekanisk blodvippe: hjelp til å systematisere prøvebehandling og redusere feilkilder

En mekanisk blodvippe kan være til hjelp hvis disse benyttes direkte i forbindelse med selve prøvetakingen, dvs. at rørene legges på vippen straks de er fylt. Det vil kunne frigjøre prøvetakeren fra selve blandingen, samtidig som korrekt blanding sikres.

Det er dog noen få hensyn å ta for valg og bruk av blodvippe.

  • Blodvippen skal ha en tilstrekkelig vinkling til at senkningsrør blir vendt helt – dvs. at luftboblen flyttes helt til andre enden av røret.
  • Blodvippen bør være fleksibel med ulike hastigheter
  • Prøvene bør ikke bli liggende på vippen i mer enn 2 minutter. Blanding over tid kan gi endring i viskositet på prøven.
    En tids innstilling eller maksimum antall vendinger bør være et valg på blodvippen, slik at rørene ikke blir liggende og vippe i lengre perioder. I en travel hverdag er automatisering en god kvalitetssikring.

 

Konklusjon

Uansett løsningen man velger, manuell eller mekanisk, er det viktigste å være bevisst sine rutiner rundt blanding av venøse prøver og igangsette endringer ved behov.

Referer alltid til rørprodusentens bruksanvisning.

Dokumentdatabase Greiner (Vacuette)    
Dokumentdatabase BD (Vacutainer)

 

Har du spørsmål om dette temaet eller ønsker du mer informasjon om blodvippe, snakk med en av våre produktsjefer.

Martin Oma

Produktsjef

+47 92 46 21 56

Send e-post

MO

Nina Rismyhr

Produktsjef

+47 92 02 57 31

Send e-post

NR Hvit